Javno povabilo: Usposabljamo lokalno

Na spletni strani Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje so 8.5. 2018, objavili javno povabilo namenjeno delodajalcem za usposabljanje na delovnem mestu za deficitarne poklice v lokalnem okolju in povračilo upravičenih stroškov usposabljanja.

Vključijo se lahko brezposelni, prijavljeni v evidenci brezposelnih najmanj 3 mesece. Predvidena je vključitev okrog 390 brezposelnih v usposabljanje na delovnem mestu za deficitarne poklice pri delodajalcih iz vse Slovenije.
Seznam deficitarnih poklicev za območno enoto Trbovlje je: varilec; ključavničar; operater CNC naprav oz. poklic v kovinarstvu; gradbinec; monter (vodovodnih naprav, hladilnih naprav …); voznik težkega tovornjaka in
vlačilca; mizar; socialni oskrbovalec; kuhar; natakar.

Omogoča vam, da brezposelne spoznate v konkretnem delovnem okolju in jih usposabljate za deficitarne poklice, opredeljene lokalno po naših območnih službah.

V usposabljanje se lahko vključijo brezposelni, ki so najmanj 3 mesece prijavljeni v evidenci brezposelnih in katerih znanja in delovne izkušnje ne omogočajo neposredne zaposlitve na delovnih mestih za deficitarne poklice. Prednost imajo osebe med 30. in 49. letom.

Usposabljanje traja 3 mesece in poteka brez delovnega razmerja. Izvedete ga v skladu s programom, ki ga predlagate v ponudbi na javno povabilo.

Udeleženec se po programu in ob zagotovljenem mentorstvu usposablja praviloma polni delovni čas, največ 5 dni v tednu. Če je razporeditev drugačna, kot je od ponedeljka do petka (npr. da je sobota delovna), mora biti udeleženec prost drug dan v tednu. Usposabljanje ne sme potekati ob nedeljah in praznikih.

Za izvedeno usposabljanje vam povrnemo upravičene stroške v vrednosti 493 EUR za udeleženca. Brezposelnim za udeležbo mesečno izplačamo dodatek za aktivnost in dodatek za prevoz.

Kdo se lahko prijavi?
Ponudbo za izvedbo usposabljanja lahko predložite delodajalci, ki ste pravne ali fizične osebe, vpisane v Poslovni register Slovenije, in izpolnjujete še vse druge pogoje za prijavo, opredeljene v javnem povabilu (5. poglavje).

Kako in do kdaj se prijavite?

Ponudbo oddate na predpisanem obrazcu po pošti ali osebno v glavno pisarno območne službe, ki je pristojna glede na sedež vašega podjetja.

Ponudbo lahko oddate le za deficitarne poklice, ki so navedeni v javnem povabilu za tisto območno službo, kjer je sedež vašega podjetja (1. poglavje). V eni ponudbi lahko predlagate usposabljanje  več deficitarnih poklicev. Poglejte si seznam deficitarnih poklicev po območnih službah.

Predložite lahko več zaporednih ponudb, vendar morajo biti ob oddaji nove ponudbe usposabljanja iz predhodne ponudbe že zaključena. 

Javno povabilo je odprto do objave obvestila o razdelitvi razpoložljivih sredstev, najdlje do 28.6.2019 do 12:00, ko se izteče končni rok za oddajo ponudb.

Več o javnem povabilu na spletni strani: https://www.ess.gov.si/delodajalci/financne_spodbude/razpisi/usposabljamo-lokalno

Za dodatna pojasnila glede prijave na javno povabilo sta na voljo: