KAJ POČNEJO USPEŠNEJŠI LJUDJE DRUGAČE?

Objavljeno v Novice Ključ

Deset malih sprememb, ki lahko pripomorejo k učinkovitejšemu doseganju zastavljenih ciljev

Si kdaj analiziral/a svoj dan? Kako porabiš danih 24 ur? Običajen dan povprečnega človeka gre najbrž nekako takole:

V zadnjem času sem raziskovala, kaj ljudje, ki jim je uspelo uresničiti svoje sanje in jih živeti, delajo drugače od običajnih ljudi. Kako porabijo svojih 24 ur, ki jih imajo na voljo kot mi sami. Kaj je tista esenca, ki prinese spremembo, saj večina teh ljudi ni prav nič drugačna kot ti ali jaz. Verjetno že razmišljaš, pa kam naj dam še neke nove navade, neke nove aktivnosti, ki naj bi mi prinesle pozitivne učinke čez čas, če je pa moj urnik že sedaj čisto zapolnjen z vsem pomembnim.

Po pregledu mnogih motivacijskih videov, TEDx govorov, prebranih člankih o tem (da jih vam ne bo treba, lol), lahko te spremembe zberemo v deset korakov, ki jih lahko vsak izmed nas uvede tudi v svoj dan. Ne iščimo izgovorov, šteje le akcija. Korak za korakom, vsak dan majhen košček in sčasoma sem prepričana, da bomo videli spremembo v nas samih kot v okolici, ki se bo na nas odzivala drugače, kot smo bili vajeni do sedaj.

 

Dajmo, zavihajmo rokave:

  1. Vstajanje! Vsi zaspanci vstanimo vsaj 5 minut prej kot običajno. Če vstaneš prej, je dan daljši (vsaj občutek je tak) in lahko opravimo več zadev, ki smo si jih zadali.
  1. Liste! Napiši si to-do listo za posamezen dan ali za posamezen teden in sledi aktivnostim. Učinkovitost bo večja.
  2. Proaktivnost! Dovolj je jamrarije. Namesto da čas porabljamo za jamranje, raje obkljukajmo teh pet zadev, ki so na naši to-do listi in takoj bomo lažje dihali in zadovoljstvo bo večje.
  1. Prioritete! Najprej opravi tisto, za kar nikoli nimaš časa, npr. športno vadbo, obisk svojega prijatelja, sorodnikov, šele nato počni običajne rutinske naloge. Še ne veš, kaj ti največ pomeni? Potem najprej odkrij to (ali je to fant/punca, družina, potovanja, šport, poležavanje, znanje itd.), nato pa temu posveti čas.
  1. Sinergija! Poišči moč povezovanja z drugimi.
  1. Win – win! Išči win – win situacije v vsem, kar počneš. Zmagovalci niso pomembni, niti v zasebnih niti v poslovnih odnosih, skupaj smo uspešnejši in močnejši.
  1. Knjige! Več branja, manj gledanja televizije. Branje je pomembno za razvoj domišljije, besednega zaklada, iskanja navdiha, učenje. Kot v prvem razredu, vsak dan vsaj 15 minut.
  1. Napake! Naj te ne bo strah napak, napake so del učenja, del procesa in zgodile so se, se dogajajo in se bodo zgodile nam vsem. Kdor dela, dela tudi napake. Naučimo se nekaj iz njih.
  1. Kako naprej! Vedno razmišljajmo in bodimo korak pred ostalimi, ne primerjajmo se, iščimo svojo pot.
  1. Priložnost! Izkoristimo priložnosti, ki se nam ponujajo. Te že slišim, ko rečeš, da zate priložnosti ni. Jih res ni ali jih le ne znaš prebrati?

 

Sprejmi naš izziv in uvedi te spremembe v svoj vsakdan. Pa da vidimo rezultate!

Sporočite nam lahko tudi svoje teme, o katerih bi želeli brati na naši spletni strani.

 

Piše: Rada Drnovšek