Kako mladi razmišljajo o sanjski službi

Objavljeno v Novice Ključ

Moje mnenje o zaposlitvi in trenutnem načinu zaposlovanja je, da ni dobro urejeno. Mladi ko končamo s šolanjem iščemo službo preprosto zato, da bi začeli delati in služiti denar. Jaz mislim da moja prva služba tudi ne bo povezana z mojim zanimanjem (tehnik računalništva). Po končani šoli raje začel kot pripravnik, da preprosto dobim občutek za delo in sodelovanje z drugimi ljudmi oziroma da dobim neko povratno informacijo o tem, kako me drugi vidijo.

Torej na tem delovnem mestu bi ostal mogoče leto dni, v tem času pa bi dobil občutek, kaj mi ustreza kaj ne in kje so moje meje. Ker  te šola nauči bolj ali manj teorijo, praktično delo je pa zmeraj bolj zanimivo. Zato mislim, da bi vsakega mladega po končani šoli morala čakati neka služba , ki bi trajala nekaj časa potem pa bi začel z delom, za katerega se je šolal. Tako bi se mladi lahko preizkusili v različnih službah.

Lepo je če delaš nekaj, kar te veseli ampak v vsakem primeru moraš imeti neko gonilo, razlog zaradi katerega prideš v službo in delaš. Za nekatere je to denar, za druge napredovanje, učenje ali pa preprosto druženje z ostalimi osebami. Ker pa delodajalci ne morejo zaposliti kogarkoli morajo obstajati prošnje, razgovori itd. S tem se delodajalec seznani z mogoče bodočim delavcem in to se mi zdi v redu. Ni pa v redu, da je pri razgovorih še vedno dosti predsodkov o bodočem delavcu. Da bi rešili ta problem mislim, da lahko namesto razgovorov uvedli mesec dni preizkusnega dela pri nekem delodajalcu in tako bi se lahko izkazali in dokazali. To bi potem morala preverjati komisija, ki ni povezana z delodajalcem itd.  S tem bi zmanjšali to, da delo dobijo tisti, ki imajo povezave z delodajalcem prej, kot tisti ki jih nimajo.

Tako bi vsak imel priložnost dobiti zaposlitev in se preizkusiti v različnih službah. Vsak mesec bi lahko delal drugje in se nebi štel za “brezposelnega”, pa tudi delodajalcu, vsaj upam da ne bi bil problem dati  še nekomu mesečno plačo.  Mislim, da bi tako ljudje s preizkušanjem služb, lažje našli svojo sanjsko službo in  imeli dosti boljše mnenje o zaposlitvi.

 

Semir Buljugić, dijak