Kdo ali kaj je EURES?

EURES? Smo spremenili denarno valuto? Brez panike, valuta ostaja ista. EURES je Europsko omrežje zaposlitvenih priložnosti. Veliko mladih se danes, zaradi dolgotrajnega iskanja zaposlitve ali omejenih možnosti zaposlitve v njihovi stroki, odloča za odhod v tujino. Številni mladi si želijo potovati, spoznati nove ljudi, kraje ter pridobiti nove delovne izkušnje. Kje začeti iskati službo? V kateri državi? Kako vstopiti v stik z potencialnimi delodajalci? Kako je z zavarovanjem? Katere dokumente je potrebno urediti pred odhodom v tujino? Odgovore na vprašanja najdete na evropskem portalu za zaposlitveno mobilnost – EURES.

S pomočjo portala EURES se je v Evropi olajšala mobilnost delovne sile, kar je pripomoglo k zvišanju raveni zaposlenosti in zmanjšanje pomanjkanja delovne sile na trgu. Vzpostavljena je mreža posebej usposobljenih EURES-ovih svetovalcev, katerih kontakti so zabeleženi na portalu EURES. Na portalu najdeš prosta delovna mesta v tujini, ponudbo za mlade, napišeš svoj življenjepis, izdelaš potni listi veščin, zabeležiš svoja delovna mesta, si prebereš o namigih, nasvetih, znanjih o posameznih poklicih. “Tvoja prva zaposlitev EURES” je program Evropske unije in je namenjen mladim državljanom EU, Norveške in Islandije, ki morajo biti stari med 18 in 35 let. Če ustrezaš kriterijem in se želiš preseliti, delati v tujini, je tvoja naloga le, da si izbereš prosto delovno mesto, pri EURES svetovalki pridobiš dodatne informacije glede dokumentov v posamezni državi in si urediš, kje boš stanoval. Preko Zavoda za zaposlovenje se lahko prijavite na EURES seminar ali preko njihove facebook strani spremljaš, kdaj bo potekal spletni zaposlitveni sejem za delo po Evropi.

Selitev v drugo državo bo vsekakor lažja, če nekoga v tisti državi že poznaš oziroma je dobro če navežeš stik preko socialnih omrežij s kakšnim Slovencem, ki že dela v tisti državi. Osnovne informacije iz prve roke ti bodo zagotovo koristile in omilile selitev ter prilagoditev na drugačne družbene navade.

V tujini zaposlitveni razgovori potekajo nekoliko drugače. Delodajalec želi ugotoviti, katere so tvoje delovne izkušnje in kako bi njemu koristile v podjetju. Pri nas poteka razgovor še vedno v stilu spoznavanja vaše osebosti, kakšne so vaše delovne navade, čeprav tudi pri nas razgovori, za zahtevna delovna mesta in zaradi vse večje konkurence, postajajo vse bolj zahtevni. Na razgovor v tujini, se je zato potrebno dobro pripraviti, zato ti bo spodnji nekaj vprašanj zagotovo kositilo.

Kateri del vaših delovnih izkušenj je najbolj koristen za vas in zakaj? Kateri del vaših delovnih izkušenj je pomemben za delovno mesto, na katerega se prijavljate? Navedite primere projektov, na katerih ste delali. Navedite kakšen projekt oziroma področje, ki bi vas zanimalo. Opišite tiste vidike vašega izobraževanja, ki so bili še posebej zanimive za vas in kako so povezani z vašo zaposlitveno prijavo. Razložite, zakaj ste izbrali to delovno mesto, kakšna so vaša zanimanja in izkušnje za to delovno mesto. Pojasnite, zakaj ste razmišljali o karieri na tem delovnem mestu.

Razgovor lahko opravite v tujini oziroma ga opravite prako video klica. Dobro si je odgovoriti vsaj na prej navedena vprašanja, saj vaja dela mojstra in trema med razgovorom je manjša. Dobro je, da veš katero so tvoje delovne izkušnje, ki ti bodo koristle na morebitnem delovnem mestu, kakšna so tvoja formalna in neformalno pridobljena znaja. Odgovori naj bojo kratki in podpreni s primeri. Bodi odkrit, samozaveste in zavedaj se svojih znaj in izkušenj.

Več si lahko prebereš na sledeči povezavi tu.

Pa srečno v tujini!

Martina