KLJUČ: MOJA POT DO ZAPOSLITVE

Moja zgodba se začne že pred ustanovitvijo Kluba Ključ. Po uspešno zaključenem magistrskem študiju v Ljubljani sem polna energije začela iskati službo. Študij je šel gladko, zakaj ne bi šlo tudi sedaj. Realnost je bila nekoliko drugačna. Neodgovorjene vloge in ponudbe za delo so se kopičile, prišla sem celo do razgovorov, vendar mi je do končne zaposlitve vedno nekaj manjkalo. Tekli so dnevi, tedni, meseci in celo leta. Prišla so obdobja dvoma, da sploh kaj znam, očitki, da sem izbrala napačen študij, očitki, da bi morala že v času študija narediti več. Spoznala sem, da z obtoževanjem sebe ne bom prišla nikamor in da moram preteklost pustiti za seboj.

Prvi korak naprej sem naredila z odločitvijo, da postanem spremljevalka otrok pri letovanju na morje, da si pridobim nove izkušnje, spoznam nove ljudi in da si dvignem samozavest. Izziv ni bil preprost in  to vsekakor niso bile počitnice, kot sem si jih sprva predstavljala, ampak sem bila nalogi kos in otroci so bili na koncu srečni. Po končanem letovanju sem kmalu dobila klic iz Mladinskega centra Zagorje ob Savi – povabili so me na usposabljanje na delovno mesto za dva meseca. Strah je bil prisoten, saj sem po duši naravoslovka, vendar sem tudi ta izziv sprejela. Rekla sem si, da nekje moram začeti. Na usposabljanju sem pridobila ogromno izkušenj z mladimi, naučila sem se, kako poteka promocija, načrtovanje in organiziranje dogodka in še mnogo uporabnih stvari. Vendar sta dva meseca hitro minila in spet sem ostala brez službe.

Ampak tokrat sem se odločila, da se pridružim projektu Ključ v Mladinskem centru Zagorje, ki je namenjen iskalcem zaposlitve in mladim, ki si želijo povečat zaposlitvene možnosti. Moj izziv se je imenoval Mladi z mladimi za mlade! Najprej so mi predstavili projekt Ključ, usposabljanja, naloge in izziv, s katerim se bom morala spopasti ter na koncu predstaviti rešitev. Skozi cel teden sem se spoznavala s preteklimi programskimi vsebinami, z večjimi in manjšimi projekti ter mednarodnimi mobilnimi aktivnostim. Seznanili so me z mladinskim delom, z različnimi interaktivnimi aktivnostmi, spoznavala sem se s prostovoljci in z zaposlenimi v MC-ju. Spoznala sem se tudi z mladinskim uličnim delom, s promocijo aktivnosti in komunikacijo z mladimi. Na koncu sem vsem zaposlenim predstavila svoje predloge o kakovostnejšem in za mlade bolj zanimivem mladinskem delu.

S sodelovanjem na izzivu projekta Ključ sem pridobila številne kompetence in izkušnje, ki so mi omogočile, da sem se zaposlila v Mladinskem centru Zagorje. Prepričana pa sem tudi, da mi bo nepozabna izkušnja koristila pri iskanju službe tudi v prihodnje.

Številni mladi ste zbegani, številni veste, kaj si želite, a vedite, da je izbrana pot prava. Naj bo pot dolga, ovinkasta in strma, ampak je vaša in nikoli ne smete izgubiti upanja in poguma, da se odločite zanjo.

Martina Čebela, udeleženka izziva v MC Zagorje ob Savi