Ključni izziv: 4kidsandus

Kot aktivni iskalec zaposlitve kmalu ugotoviš, da prostih delovnih mest ni ravno v izobilju, takšnih, ki bi bili s področja ekonomije pa še manj. Predstavljajte si torej kakšno presenečenje je bilo, ko na Facebooku zagledam objavo o prostem delovnem mestu v trgovini 4KIDSANDUS.

Iskali so skrbnika strank. In to v mojem domačem kraju! Skoraj nemogoče! Seveda sem takoj odreagirala ter poslala svojo prijavo, že naslednji dan pa sem prejela prijazen e-mail s sporočilom, da lahko kmalu pričakujem klic. Ta je prišel že po nekaj dneh in gospa Vanja (solastnica podjetja Rainer kozmetika d.o.o., ki ima omenjeno trgovino) mi je pojasnila, da je omenjeno delo  v sodelovanju z Mladinskim centrom Trbovlje, ki v okviru projekta Ključ organizira razne izzive za mlade, cilj katerih je pridobivanje izkušenj in zaposlovanje. Svojo prijavo sem torej poslala še mladinskemu centru, kjer mi je gospa Rada podrobno predstavila projekt, dotični izziv ter celoten postopek.

Po uradni prijavi in izpolnitvi potrebne dokumentacije smo udeleženci izziva prejeli navodila za nadaljnje delo. Potrebno je bilo sestaviti podroben načrt za delo s strankami: kako jim nuditi informacije, kako jih kontaktirati, obveščati, pomagati pri nakupih, kako pospeševati prodajo in tako dalje. Pred rokom oddaje smo imeli še skupinski sestanek z lastnikoma trgovine, Vanjo in Juretom Rainer, ki sta nam predstavila podjetje, trgovino, njuno vizijo in poslovno filozofijo, postopke dela, načrte za prihodnost, udeleženci pa smo lahko zastavili tudi razna vprašanja v zvezi s trgovino, delom in samim izzivom. Po oddaji naših načrtov sta Rainerjeva pregledala naše predloge in nas pozvala na individualne razgovore, ki so potekali zelo sproščeno.

Končne odločitve še niso znane, nekaj pa je povsem jasno: ne glede na razplet tega izziva, torej če dobim zaposlitev ali ne, je bila to čudovita in nadvse koristna izkušnja. Zakaj? Ker sem:

  • spoznala nove ljudi,
  • spoznala delo v trgovini z naravno kozmetiko,
  • raziskala in se seznanila z delom skrbnika strank,
  • se naučila novih veščin pri interakciji s potencialnimi delodajalci, ki mi bodo vedno prišle prav.

Zato vam, bodočim iskalcem zaposlitve, sporočam naslednje: BODITE AKTIVNI! Naj vas ne bo strah se udeležiti tovrstnih izzivov, sodelujte pri raznih projektih, postanite prostovoljci, iščite nekonvencionalne oblike dela, skratka MIGAJTE! Četudi vaš trud v večini primerov ne bo poplačan z zaposlitvijo, izkušnje so tiste, ki nekaj štejejo, na koncu pa je potreben samo en »da« od delodajalca, ki bo z vašo aktivnostjo slej ko prej prišel tudi do vaših ušes!

Piše: Nuša Koritnik