Klub Ključ: alternativna pot k zaposlitvi / prva postaja do službe

Objavljeno v Projekt Ključ

 KAJ JE KLUB KLJUČ?

Klub Ključ je živahna skupnost mladih, ki je na poti do službe aktivna. Druži se s podjetniki, jih spoznava, jih sprašuje, jim podaja predloge, se z njimi druži in zabava. Vse skupaj organizira skupina sama, da idejo, načrtuje, realizira. S pomočjo mentorja, ki predstavlja povezovalni člen mladim, je tudi sam mlad in vodi skozi izzive procesa. Mentor tudi skrbi za zabavne aktivnosti, kot so team-bilding, izleti, kofetkanje, pohodi, družabni večeri..

KAKŠEN JE NAMEN KLUBA KLJUČ?

Namen kluba ključ je vključitev v  aktivni način iskanja službe. Namen kluba ključ je druženje. Mreženje. Grajenje skupnosti. Širša socialna mreža posameznika veča možnost za zaposlitev. Spoznati različne ljudi, jim zaupati, jih sprejemati, jih upoštevati. Spoznati podjetnike, delodajalce. Spoznati, da smo vsi samo ljudje. Učiti se na drugačen, zabaven, neformalen način. Hoditi skozi proces osebne rasti postopoma, počasi, z možnostjo mentorja, z dopustitvijo delanja napak. Neformalno. Osvojiti manjši cilj. In potem naslednjega in potem še enega. In priti na končni cilj.

KOMU JE KLUB KLJUČ NAMENJEN?

Mladim. Starim med 15 in 29 let, ki iščejo službo. Ki so na pragu zaključka srednje šole. Ki se potijo v študijskih klopeh in si želijo poleg formalne izobrazbe pridobiti izkušnje ter veščine. Tistim, ki so brezposelni in ki se v trenutnem sistemu iskanja službe ne znajdejo. Takšnim, ki redko dobijo odgovor na podlagi poslane prošnje. Aktivnim.

KAKO BO REŠIL PROBLEM BREZPOSELNOSTI POSAMEZNIKA!?

Potrebe mladih, ki smo jih prepoznali mi, so zaposlitev in  s tem povezano več poznanstev s področja gospodarstva, spodbujanje za kreativno preživljanje prostega časa, več organiziranih druženj z vrstniki, možnost za dodatna usposabljanja in izobraževanja, boljše poznavanje potreb delodajalcev.

Kako bomo odgovorili na te potrebe? Mladi boste sestavili seznam desetih podjetnikov, ki jih želite spoznati ter si izmislili kreativno metodo spoznavanja. Zamislite si lahko vse od study-visita, torej obiska podjetja na licu mesta, do igranja družabnih iger z njimi, izleta v naravo do hitrih zmenkov.

Na ta način boste okrepili svojo samozavest, s pomočjo vrstnikov organizirali in izpeljali srečanje z delodajalci, se z njimi spoznali, okrepili svojo socialno mrežo in od njih dobili neposredno povratno informacijo o vaši predstavitvi, o potencialnih delovnih mestih in podobno.

«Minimalne koristi« oziroma kaj se zgodi, če ne dobiš zaposlitve: vsaj deset kontaktov novih bodočih delodajalcev, vsaj trideset vrstniških kontaktov, dve usposabljanji za mehke veščine, vsaj eno usposabljanje za praktične specifične vsebine, zaposlitveni preizkus, priporočilo s strani delodajalcev, možnost udeležbe v programu Evropske prostovoljne službe, …

KAKO SE PRIDRUŽIM?

Poti do Ključa je več. V vsakem primeru pa te povabimo v Mladinski center Trbovlje. Tu lahko podpišeš dogovor o vključitvi v projekt, prideš na usposabljanje za mehke veščine ali pa se udeležiš usposabljanja, delavnic, predavanj, treningov za specifične veščine. Ko se vpišeš v bazo, izraziš svoje interese, želje, zanimanja, na podlagi teh te povabimo na konkretne aktivnosti.

Spremljaj spletno stran in Facebook stran, komentiraj, všečkaj, predlagaj, že v procesu vključitve. Delamo zate!

KAJ PRINAŠA VKLJUČITEV?

Motivacijo za aktivacijo, širitev socialne mreže, krepitev kompetenc in znanj ter pridobivanje konkretnih izkušenj.