Moja izkušnja na projektu Most

Objavljeno v Blog

Nika je ena izmed udeleženk projekta Most, ki je svoje sodelovanje v projektu uspešno končala na najboljši možen način – z novo službo! Dokazala je, da se postopoma z vztrajnostjo in ob podpori vrstnikov in mentorjev da premagati marsikatere strahove in narediti korak naprej!

Moja zgodba se je začela v septembru 2020, ko sem zaradi ostajanja doma v karanteni imela preveč časa zase, bila sem brez dela in med dolgočasenjem opazila oglas za projekt Most, ki mi je pri tem ponujal pomoč. Zdelo se mi je super, ampak sem bila še vedno malo zadržana, ker sem imela strah pred javnim nastopanjem.

Po uvodnem intervjuju preko zooma sem dobila še več informacij o samem projektu, kmalu za tem pa smo se prvič videli še v živo, kjer nas je zjutraj vedno pričakala sveža kava in nekaj za prigrizniti. V mladinskem centru Trbovlje in Šentjur smo se počasi in sproščeno spoznavali med seboj preko različnih kreativnih iger in vaj, malo smo poslušali teorije, pogledali kak zanimiv filmček, se veliko pogovarjali in delili svoja mnenja. Včasih smo delali v skupinah, včasih je vsak razmišljal zase, imeli smo veliko različnih predavateljev o različnih temah, povezanih z zaposlitvijo ali pa na splošno o življenju. Tisti strah pred udeležitvijo je po parih srečanjih izginil in sem se vsak teden veselila srečanj, čeprav smo se morali prestaviti na zoom zaradi ukrepov proti Covid-19. Zanimivo je bilo opazovati, kako jaz in drugi napredujemo, se učimo in razvijamo in na koncu koncev tudi dobivamo službe. Naučila sem se veliko novih taktik za soočanje s svojimi problemi ali pa drugimi ljudmi, ker smo se spustili tudi v nekaj tem psihologije. Raziskovali smo, kako ljudje sploh delujemo in si nenehno odgovarjali na vprašanje, kaj sploh hočemo od sebe in drugih, kar je pomagalo pri spoznavanju samega sebe, naših vrednot in ciljev. Vzdušje je bilo vedno prijetno, brez kakršnegakoli obsojanja ali pritiskanja, vsi so bili vedno zelo razumevajoči in pripravljeni pomagati, nas povezovali z drugimi ljudmi izven projekta Most, da so nam še oni dali kakšen nasvet več ali pa nas podpirali na poti, ki smo si jo zadali.

Bila je zanimiva izkušnja, spoznala sem veliko novih ljudi, s katerimi želim še naprej ostati v stiku, čeprav se je projekt zame že zaključil. Dobila sem tudi dodatno motivacijo, več volje in moči, da naredim v življenju to, kar sem si vedno želela, ker je bila spodbuda od vseh udeleženih velika in bom to vedno cenila. Hvaležna sem vsem, ki so si za nas vzeli čas, toliko dobre volje in energije, da so se potrudili in prilagajali, ko nam je trenutna situacija to že skoraj preprečila.

Niki na Mostu želimo, da tudi v novi službi uspešno premika meje in sledi svojim sanjam. Tebe pa vabimo, da se nam pridružiš v naslednji skupini udeležencev projekta Most, ki z usposabljanji začne v marcu. Prijavi se na irena.ivnik@zmst.si.