NI STATUSA – JE PANIKA?

Objavljeno v Blog, Novice

Spremembe in nepredvidljive, nesigurne situacije so del življenja. Vsakega od nas nekaj doleti, na enem ali drugem področju. Naj vam povemo zgodbo o Klari. Klara je študentka. Faks ni bil njena življenjska prioriteta, zato se je znašla na točki, da izgubi status študenta, še vedno pa ji je ostalo nekaj neopravljenih izpitov. Ne more se ponovno vpisati ali ponavljati.

Kaj pomeni izguba statusa? Paniko? To zagotovo ne.

Z izgubo statusa izgubiš osnovno zdravstveno zavarovanje, dopolnilno zdravstveno zavarovanje, možnost dela preko študentskega servisa, vendar prihodnost kljub temu ni tako temna…

Po dolgi raziskavi, kakšne so njene možnosti, je Klara odkrila 3 pomembne stvari:

 1. obrni se na Zavod za zaposlovanje in se prijavi kot iskalec zaposlitve,
 2. uredi si zdravstveno zavarovanje,
 3. izkoristi obdobje brez statusa za nove izzive in dogodivščine.

1.

ZRSZ ti nudi možnost prijave iskalca zaposlitve kot brezposelna oseba, karierno svetovanje, ureditev zdravstvenega zavarovanja. Pošiljajo pa ti tudi ponudbe za delo glede tvoj profil iskalca zaposlitve. Obišči spletno stran: https://www.ess.gov.si/mladi, ki ti ponuja različne informacije o:

 • prijavi pri zavodu za zaposlovanje, 
 • iskanju dela in prijavi na prosta delovna mesta,
 • jamstvu za mlade,
 • ukrepih za mlade (učne delavnice, davčne olajšave za nove samozaposlene, javna dela,…),
 • različnih priložnostih in izzivih,
 • poklicih,
 • nasvetih za zaposlitev,
 • storitve, ki se ponujajo za učence, dijake, študente in njihove starše,
 • različne druge uporabne povezave,
 • usposabljanja in izobraževanja.

Prijavo v evidenco iskalcev zaposlitve lahko na ZRSZ opraviš v nekaj minutah pri sprejemnem okencu (ne pozabi na osebne dokumente), potem pa ti dodelijo osebnega kariernega svetovalca in datum prvega srečanja. Na prvem srečanju lahko pričakuješ kratek pogovor o svoji izobrazbi ter izkušnjah in kariernih ciljih, ki jih skupaj s svetovalcem zapišeš tudi v karierni načrt (kakšna dela boš iskal, na katerem območju v Sloveniji, katera dodatna znanja bi ti prišla prav). Svetovalec pa te obvesti tudi o zate aktualnih ukrepih aktivne politike zaposlovanja (usposabljanje na delovnem mestu, delovni preizkus, javna dela, različni tečaji).

2.

Bodi pozoren na to, da si urediš zdravstveno zavarovanje. Zavarovanje ti namreč poteče z dnem,  ko izgubiš status. Obvezno zdravstveno zavarovanje si lahko nato urediš kot brezposelna oseba (prijavljen na ZRSZ), v tem primeru imaš zavarovanje krito z njihove strani. Če pa se ne prijaviš na ZRSZ, pa moraš na Zavod za zdravstveno zavarovanje sam_a podati vlogo za obvezno zavarovanje in s čimer si zavarovanje plačuješ sam_a. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje pa si moraš v vsakem primeru urediti sam pri eni izmed izbranih zavarovalnic.

POZOR! – Dopolnilno zavarovanje si moraš urediti v roku 1 meseca od prenehanja statusa, če želiš takoj uveljavljati njegove ugodnosti. Če si dopolnilno zavarovanje urejaš kasneje, storitve plačuješ od dneva sklenitve zavarovanja, vendar moraš v prvih treh mesecih kljub temu sam kriti vse tiste zdravstvene storitve, ki spadajo pod dopolnilno zavarovanje. Če si zavarovanja ne urediš pravočasno, te lahko ob nenujnem obisku pri zdravniku preseneti visok račun.

3.

Obdobje brez status lahko izkoristiš za nabiranje novih izkušenj in znanj! Vključi se v katerega od projektov za mlade v tujini in raziskuj!
Zavod za zaposlovanje ponuja projekt Eures (https://ec.europa.eu/eures/public/sl/homepage), ki pomaga iskalcem zaposlitve pri iskanju zaposlitve v tujini, delodajalcem pa najti ustrezne kandidate po vsej Evropi. EURES ima mrežo svetovalcev, ki iskalcem zaposlitve in delodajalcem preko osebnega stika nudijo informacije, pomoč in podporo. Svetovalci EURES so usposobljeni strokovnjaki, ki iskalcem zaposlitve in delodajalcem, ki jih zanima evropski trg dela, nudijo tri osnovne EURES-ove storitve in sicer informiranje, svetovanje in napotitev na delo.

Lahko pa se vključiš v Evropsko solidarnostno enoto ESC (https://europa.eu/youth/solidarity_sl), ki mladim omogoča prostovoljsko delo ali sodelovanje pri projektih v svoji državi ali tujini v dobro skupnosti in ljudem po vsej Evropi. Aktivnosti zajemajo širok spekter področij, kot so integracija priseljencev, okoljski izzivi, preprečevanje naravnih nesreč, izobraževanja in mladinske dejavnosti. ESC projekti so lahko kratkoročni (1 mesečni) ali pa daljši (do 12 mesecev). Udeleženci ESC imajo krite stroške poti, žepnine in hrane. Če te zanima prostovoljstvo v okviru Evropske solidarnostne enote (ESC), nas obišči na Zavodu za mladino in šport Trbovlje, kjer imamo trenutno prosto mesto za opravljanje prostovoljske aktivnosti na Madeiri.

Lahko pa se vključiš v katerega izmed slovenskih projektov za spodbujanje zaposlovanja mladih, ki se trenutno izvajajo pri nas. V ZMŠT skupaj s partnerji iz Mladinskega centra Šentjur, RA Kozjansko, izvajamo projekt MOST, ki ti pomaga pridobiti nova znanja in kompetence na poti do zaposlitve ali raziskovanja svojih sposobnosti. Klara se je odločila, da se udeleži projekta MOST, preostanek leta pa bo izkoristila za prostovoljstvo v okviru Evropske solidarnostne enote v Sloveniji. Katero izmed možnosti pa boš izbral_a ti?

Za več informacij, kako se lahko pridružiš projektu Most, nam piši na irena.ivnik@zmst.si.

**Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. Namen projekta je povečati zaposljivost in zaposlenost mladih z zmanjšanjem vrzeli med mladimi brezposelnimi in delodajalci preko metod mladinskega dela**