Odsev starega in načrti za novo leto

Objavljeno v Blog

Na prelomnici s starega v novo leto – in ne le v tem obdobju, prav v vsakem trenutku (ne glede na to, v kakšnem »stanju« te je ta ujel) ti je dovoljeno, da začneš znova. Da ustvariš prostor za nove izbire, ki so malo drugačne od prejšnjih. Mar ni smiselno, da vedno bolj razširjamo svojo izkušnjo Življenja? Kdo si v resnici zares želi izkušati isti dan v istih začaranih krogih, znova in znova?

Morda bi si želel_a vzeti nekaj minut zase, se obrnil_a navznoter in odgovoril_a na vprašanje…

Na kakšne načine si želim razširiti svojo izkušnjo Življenja? (česa si želiš izkušati več? Kaj bi rada doživel_a? Kaj je tisto, kar ti trenutno ni povsem vsakdanje, pa bi bilo zate koristno? Kaj v tebi prižiga ogenj, strast in otroško igrivost?)

Nekaj idej: Želim si več časa preživeti v naravi, želim si več pisati (na način, da bolj verjamem vase), želim si … Izražati več ljubezni do ljudi, ki jih imam rad_a, želim si brati, želim prakticirati prijaznost do sebe, želim si biti bolj odprt_a za nove karierne priložnosti in se v letu 2021 pridružiti brezplačnemu PROJEKTU MOST, ki bo z mano, da premostim to negotovo obdobje brezposelnosti, prav vse do prvih korakov na trg dela… (pri tem pa ti pomaga reflektirati in konkretno osmisliti tiste karierne Želje, ki so blizu TEBI).

Pri tem ti želimo, da bi vedno izbral_a pogum za KONKRETNO UDEJANJANJE tega, kar si zapisal_a na mesto zgornjih vrstic. POGUM v svoji definiciji vedno vsebuje nekaj ranljivosti – povsem normalna je – in nas spremlja vse!

Razlika med ljudmi, ki se odločijo in gredo v smeri za novim, in tistimi, ki raje ostajajo v starem, je ta, da tisti »v smeri za novo« zavedajo tega vmesnega dela, tega občutka neizogibne negotovosti, dvoma in prehodne teme, preden seme vzklije in cvet uvidi žarek sonca. Se zavedajo omejitvenih prepričanj, HKRATI pa razvijajo strategije, ki jih pomagajo preMOSTiti), namesto da jih malo odrivajo stran, ker se ne želijo z njimi soočiti (po tihem pa ravno te vsebine vozijo naše celotno življenje).

Ker smo torej pogumni… Katera so tista omejitvena prepričanja, tisto, kar me pri tem ovira (strahovi in blokade…)?

Nekaj primerov: občutek imam, da nisem dovolj dober/dobra, strah me je, kaj bi si drugi mislili o meni, strah me je, da se bom osmešil_a… Strah me je, da nimam dovolj znanja, da bi začel_a…

Ljudje lažje najdemo deset razlogov, zakaj nečesa ne bi storili, kot pa deset takšnih, zakaj bi. Zakaj se v to iskreno navdušenost vedno vplete ta strah, ki nas odvrača od vsega dobrega?

E. Gilbert je svojemu strahu odgovorila takole :
»Preljubi Strah: Ustvarjalnost in jaz se bova skupaj odpravili na potovanje. Sklepam, da se nama boš pridružil, ker vedno to počneš. Priznam, da verjameš, da imaš v mojem življenju pomembno nalogo, in da to nalogo jemlješ resno. OČITNO je tvoja naloga sprožiti popolno paniko, kadarkoli nameravam storiti karkoli zanimivega – in moram reči, da si pri tem delu VRHUNSKI….. A tudi JAZ bom na tem potovanju izvrševala svojo nalogo, ta pa je, da nenehno spodbuja in navdihuje. V vozilu je dovolj prostora za vse nas tri, torej se počuti kot doma, vendar razumi: Ustvarjalnost in JAZ SVA EDINI, ki bosta med potjo o čemerkoli odločala (odlomek iz knjige Velika čarovnija)

V resnici potrebujemo le en dober razlog, zakaj BI, zakaj je vredno storiti *TO* in zakaj smo vredni MI. Življenje je preveč dragoceno, da bi prav do njegovega izteka bil strah tisti, ki bi odločal o NAŠEM življenju. Naredimo skupaj naslednji korak – pogumno, strahu NAVKLJUB.

Udeleženci projekta Most so v letu 2020 pri reflektirali, da je prav OSEBNA RAST ali »delo na sebi« tisto, kar prinaša vrednost k celostnemu razumevanju problema (in delni rešitvi) brezposelnosti mladih.

Ena izmed mojih novoletnih zaobljub je tudi ta, da si želim biti bolj odprta za pomoč (ugotovila sem, da mi res ni potrebno vedno vsega delati sami in v tem obdobju ostajati sama!).

Zakaj bi torej sama pisala življenjepis in se pred ogledalom lomila v retoriki, ko pa je tukaj ekipa prijaznih ljudi, ki mi bo pri tem pomagal?

Pridruži se nam v letu 2021, iskreno bi te bili veseli!

Za več informacij nam piši na irena.ivnik@zmst.si , kjer dobiš vse nujne informacije. Se vidimo v 2021!

Avtorica prispevka: Tjaša Golob