SPLETNO ORODJE CANVA V POMOČ PRI ISKANJU ZAPOSLITVE?

Objavljeno v Blog

Pisanje življenjepisa se nam zdi težko, vse dokler ne določimo svojih kariernih ciljev, želenih področij dela in vrst delodajalcev, na katere se želimo osredotočiti pri iskanju zaposlitve. Življenjepis ali curriculum vitae je obvezen element pri iskanju službe, za katerim se skriva cela znanost. Če torej želiš napredovati, se moraš znati prodajati.

Življenjepis – (biografija) s tujko curriculum vitae ali krajše CV, je besedilo, v katerem so v resničnem zaporedju predstavljeni pomembnejši podatki in dosežki iz življenja neke osebe.
*curriculum vitae je izraz latinskega izvora. Na grobo ga lahko prevedemo kot (vašo) življenjsko pot oziroma potek vašega življenja do danes.

Si že slišal_a za spletno orodje Canva? Ali veš, da je zelo enostaven za uporabo in si z njim lahko pomagaš tudi pri izdelavi svojega kreativnega življenjepisa?

Na platformi Canva najdemo veliko pripomočkov za izdelovanje različnih vsebin, mi pa se bomo osredotočili na izdelavo življenjepisa.

Ker delodajalci na razpisano delovno mesto prejmejo veliko število prijav in življenjepisov, ni dovolj, da so ti zgolj dobro napisani, temveč morajo biti hkrati tudi učinkoviti in inovativni. To pomeni, da morajo pri delodajalcu vzbuditi interes in željo, da te povabi na razgovor. Delodajalci se zaradi velikega števila prejetih prijav in življenjepisov bolj posvetijo tistim, ki se jim zdijo zanimivejši in jih uspejo pritegniti že po prvih nekaj sekundah prebiranja. Bistvenega pomena je torej, da so tvoja zanimanja, kompetence in izkušnje jasno predstavljene in poudarjene.

V Canvi lahko izbiraš med več različnimi predlogami, med katerimi jih je večina brezplačnih za uporabo. Primer – spodnja slika:

Na projektu Most smo za naše udeležence pripravili usposabljanje kreativne izdelave življenjepisov pod vodstvom mladinske delavke Urške Pavlovič. Udeleženci so najprej spoznali ključne elemente ter osnovne funkcije platforme, nato pa so dobili nalogo, da s pomočjo spletnega orodja Canva na zabaven in inovativen način ustvarijo svoj CV za različna izmišljena delovna mesta.

Primer izmišljenega življenjepisa:

Mogoče se ti zdi, da z ustvarjanjem kreativnega življenjepisa izgubljaš svoj čas, vendar v razmislek pomisli, da je CV ali življenjepis prvi resni stik med kandidatom in podjetjem. Seveda je izdelava življenjepisa za posameznika zelo osebna zadeva, za delodajalca pa je le kos papirja, ki ga lahko prepriča, da vam ponudi priložnost za razgovor in nadaljnje sodelovanje ali pa ne.

Glede na to, da kadrovske službe prejmejo v povprečju 200 prijav na en razpis, se je vredno potruditi, da izstopate dobite priložnost uresničiti vaše karierne cilje. Predvsem pa ne pozabite, na dejstvo da »Življenjepisa ne dajte iz rok, dokler nanj niste ponosni!«.