STOPI IZ SIVEGA POVPREČJA

Sem ena tistih srečnic, ki je prekinila status študenta še pred zaključkom študija, tako, da izkušenj z iskanjem zaposlitve še nimam in se dejstva, kako zna bit krut svet brezposelne osebe, še ne zavedam. Nisem pa rojena pod srečno zvezdo in tudi služba me ni prišla iskati domov na kavč. Ta pot je bila grajena dolgo, sistematično in usmerjena v cilj. Marsikatero delo sem od delala v svojem prostem času, včasih na račun spanja in brez plačila, le zaradi izkušnje. Tekom različnih del in študijskih let sem si tako pridobila izkušnje in znanja in sem ti jih pripravljena zaupati.

  1. Izkoristi status študenta/dijaka

Kot študent imaš možnost, da se preizkusiš v različnih strokah, delodajalcih in zanimivih delih. V tem času ugotoviš, kakšno delo ti ustreza, kakšen delavnik in kakšen način dela. Tudi, da ugotoviš kaj ti ne ustreza, je pomembno odkritje. To ti bo dalo usmeritve, kje iskati prihodnje delo. Morda ti bolj ustreza deljen delovni čas, morda samo dopoldanski, morda povsem individualno delo, mogoče pa se super počutiš pri delu v skupini. Dokler te izkušnje ne boš imel, ne boš vedel.

Ta status ti omogoča, da se ne vežeš z nobenim delodajalcem in ti daje svobodo, da sam poveš, kdaj lahko delaš. Pazi le, da te ne izkoriščajo, spoznaj se s svojimi pravicami. Kar pa ne pomeni, da se ne zavedaj tudi svojih obveznosti. To, da nisi vezan še vedno ne pomeni, da če je bila noč preplesana in si se vračal domov v družbi sončnega vzhoda, da lahko mirno pošlješ sporočilo, da te ne bo. Nekdo je namreč računal nate, da se boš »prikazal« na delo in ga opravil.

Izkoristi tudi vse prednosti, ki ti jih nudi na področju študijskih izmenjav. Če le imaš možnost se prijavi na Erasmus+ in preživi vsaj en semester v tujini. Izstopiti bo potrebno iz mehurčka udobja, kar zna biti neprijetno, bo pa izkušnja toliko bolj čudovita. Izmenjava te osebnostno zgradi, spremeni in ti na »nos nadene« nova očala, s katerimi gledaš svet. Splete prijateljstva po celem svetu in v spominu ostane kot najlepša izkušnja študija.

2. Delavnice, izobraževanja

V današnjem svetu, kot otroci tehnologije imamo vrata priložnosti odprta kar se da široko. Izkoristi to dejstvo in ure, ki jih porabiš za brskanje po spletnih omrežjih nameni tudi za to, da med poplavo informacij najdeš delavnice in izobraževanja. V velikih primerih so le te brezplačne in nimaš izgovora, da se jih ne moreš privoščiti. Odnesel pa boš ogromno. Nauči se javnega nastopanja, mehkih veščin, vodenja projektov, poglobi znanje word-a in excela in si uredi življenjepis, da bo le ta navdušil z enim pogledom. Le tako boš izstopal iz množice mladih, ki imajo vsi enako izobrazbo. Dodatna znanja so tista, ki nas ločijo od sivega povprečja.

3. Cilj

Na prazen list papirja si napiši, kakšen je tvoj cilj. Lahko je noro ambiciozen in trenutno ne predstavljajoč, naj pa ne bo nerealen (pisarna na Marsu). Če veš, kam si namenjen, se boš izobraževal in trudil, da prideš do cilja. Če pa ne veš, kam si namenjen, te bo do tja pripeljala vsaka pot. Če veš, kaj želiš delati, lahko greš vprašati, če morda zaposlujejo tudi, če nimajo objavljenega razpisa. Zavedaj se, da sanjska služba ne potrka sama na vrata in da je pred njo še mnogo ne sanjskih dni in opravil. Tudi diploma ni garancija za službo. Šola ti preda namreč le teoretična znanja, nato pa te zadane realnost in problemi, s katerimi se srečaš v praksi.

Za konec pa ti polagam na srce, da izkoristi vsak trenutek preden se redno zaposliš. Jutra, ko nimaš nastavljene budilke, dejstvo, da ne veš kateri dan v tednu je in da ga lahko preživiš v pižami, prostih dni za pobege na morje/hribe in neomejeno druženje s prijatelji so namreč neprecenljivi in se njihove vrednosti zavedaš šele, ko minejo.

Do naslednjič pa en luškan pozdrav,

Vita Petek