Študent naj bo!

Objavljeno v Novice Ključ

Študent naj bo sem bil!

To je Barbara. Barbara je pravkar končala študij biotehnologije in ostala brez statusa študenta. Barbara ne ve, kje in kako naj se loti urejanja vseh nujnih zadev. Ti veš?

Če si starejši od 26. let, imaš to izkušnjo verjetno že za sabo in si že pravi »profi« pri manevriranju med omenjenimi javnimi institucijami. Če pa si se oz. se boš v kratkem znašel v podobni situaciji kot Barbara, pa tukaj najdeš nekaj koristnih nasvetov, kako se stvari najbolje lotiti.

  1. KORAK: ZAVAROVANJE

Ko se študentu izteče status (po končani diplomi ali če pavzira) ali pa je dopolnil 26 let, mora najprej poskrbeti za osnovno zdravstveno zavarovanje, ki ga sklene v katerikoli poslovalnici Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Vsak mesec te potem razveseli položnica v višini cca. 17 €.

Ker pa osnovno zavarovanje krije le najnujnejše storitve, je dobro, da si urediš tudi dopolnilno zavarovanje. Tega moraš skleniti v roku enega meseca od izgube statusa, sicer te čaka trimesečna čakalna doba, kar pomeni, da boš še tri mesece od sklenitve dopolnilnega zavarovanja ob obisku zdravnika sam kril delež stroškov zdravstvenih storitev. Po domače: če ga ne skleneš v enem mesecu, boš še tri mesece na istem, kot če ga ne bi imel, kljub temu pa boš v tem času plačeval premijo. Dopolnilno zavarovanje skleneš pri eni izmed zavarovalnic, mnoge pa imajo tudi posebne akcije za mlade, zato se splača malce pobrskati med njimi. Cene dopolnilnega zavarovanja se gibljejo okrog 27 € mesečno.

Če živiš sam, nimaš nobenih dohodkov in prihrankov oz. živiš pri starših z nizkimi dohodki se lahko zavaruješ tudi kot občan. To pomeni, da na občini oddaš vlogo in če izpolnjuješ vse pogoje, ti osnovno zavarovanje plačuje občina. Dopolnilnega si moraš še vedno plačevati sam. Če pa si upravičen do denarne socialne pomoči, oddaš vlogo na lokalnem Centru za socialno delo, ki te potem prijavi v obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje, stroške obeh pa ti krije država.

Podatek o tem, ali imaš urejeno obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje, pa lahko preveriš tudi sam, tako da pošlješ SMS s ključno besedo ZZ in devetmestno št. tvoje zdravstvene kartice na telefonsko številko 031 771 009.

S 26. letom tako uradno prestopaš v svet odraslih, kar pomeni, da v primeru bolezni ne hodiš več k pediatru, temveč si moraš izbrati osebnega zdravnika in zobozdravnika v ambulanti za odrasle (v kolikor tega nisi storil že takoj po dopolnjenem 19. letu starosti). To preprosto storiš s podpisom izjave o izbiri osebnega zdravnika, ki jo dobiš pri novo izbranemu zdravniku.

  1. KORAK: CENTER ZA SOCIALNO DELO

Vlogo za dodelitev redne denarne socialne pomoči in navodila za izpolnjevanje vloge dobiš na Centru za socialno delo ali na spletu. Vlogo izpolniš, priložiš potrebna dokazila in jo oddaš na CSD, potem pa domov po pošti dobiš odločbo o višini pomoči, ki je odvisna od tvojih dohodkov in števila družinskih članov. Denarno socialno pomoč prejemaš za določen čas, v tem času pa moraš biti aktiven in iskati zaposlitev.

  1. KORAK: ZAVOD ZA ZAPOSLOVANJE

Ko urediš zavarovanje, je najboljše da obiščeš še Zavod za zaposlovanje, kjer se prijaviš v evidenco iskalcev zaposlitve in dobiš svojo svetovalko, s katero načrtuješ svojo karierno pot. Mladi smo upravičeni do svetovalke za mlade, ki nam lahko najbolje svetuje pri iskanju prve zaposlitve, koriščenju ukrepov aktivne politike zaposlovanja in pridobivanju izkušenj.

Barbari se je torej uspelo prebiti čez birokratske zadeve, zdaj pa gre polna optimizma na lov za prvo službo. Verjamemo, da bo uspelo tudi tebi!