SVET JE TVOJE IGRIŠČE, TVOJ TRG

Majski podjetniški meet up, ki je potekal v Katapultu v Trbovljah, je imel mednarodno noto. Namenjen je bil seznanitvi z možnostmi, priložnostmi in izkušnjami podjetnikov z vstopom na mednarodne trge. Predvsem novoustanovljena zasavska podjetja imajo že mnogo izkušnje s tem in so pri tem relativno uspešna. Svoje izkušnje in prigode so z nami delali dr. Jure Knez iz Dewesofta, Domen Barovič in Tadej Jevševar iz Chipola ter profesor  George Deriso iz Univerze v Koloradu, ZDA, ki se je javljal po Skype-u.

Novodobni podjetniki so (lahko) velikopotezni. Globalizacija je v tem smislu prinesla v preteklosti nepredstavljive priložnosti za razvoj. Stiki s tujimi trgi, partnerji so olajšani zaradi možnosti uporabe različnih družabnih omrežjih, z letalskimi povezavami pa dosegljivi v realnem času tudi osebno. Da o velikosti trga, ki se od dveh milijonov v trenutku lahko razširi na cel svet in skoraj 7,5 milijard ljudi.

Tekom pogovora sem lahko vlekla zanimive vzporednice z delom z mladimi v mladinskem centru. Tudi mi smo vseskozi vpeti v mednarodne projekte, v katerih se srečujemo z različnimi ljudmi, ki prihajajo iz različnih kultur, kar prinaša tudi različne navade. Anekdote, ki so jih na meet up-u z nami delili podjetniki, so zelo podobne našim in so povezane z zanimivimi jezikovnimi zapleti, nerazumevanjem navad, zapleti z razumevanjem časa.

Naloga vseh, ki delamo s tujimi partnerji, je, da jih spoznamo, da spoznamo njihovo kulturo in navade, njihovo delovno etiko, urnik dela. Tudi število sodelovanj, projektov s posameznimi partnerji je pomembno, saj partnerje realno spoznamo šele po 6 – 10 sodelovanjih, ki prinesejo različne situacije, tudi stresne, spremembe načrtov, neuspehe, včasih improvizacijo, da pridemo do zastavljenih ciljev. Vse to nam pomaga spoznati partnerje in postopoma zgraditi zaupanje. Proces ni veliko drugačen od spoznavanja novih kolegov, sodelavcev, skozi katerega smo šli že neštetokrat.

Ob koncu le še tole – tudi mladinsko delo lahko postavi osnove za nadaljnji profesionalni razvoj, zato uporabi ga :).

 

Foto: arhiv MCT