USPOSABLJANJE NA DELOVNEM MESTU

Včasih se zgodi, da si dlje časa prijavljen na zavodu, saj kljub aktivnemu iskanju zaposlitve še vedno nisi uspel dobiti službe. Morda je kriv Bog, morda karma, morda država, ali pa enostavno planeti niso bili poravnani – kakorkoli že, zgodi se. Tedaj se lahko kvalificiraš za usposabljanje na delovnem mestu. Kaj pa je to?

Gre za program zavoda za zaposlovanje, kjer se določenim ciljnim skupinam (torej mladim in starejšim, najbolj ranljivim skupinam pri zaposlovanju) omogoči neke vrste delovna praksa pri kateremu od delodajalcev, ki so se prijavili na ta razpis. Usposabljanje lahko traja dva meseca (če že imaš predhodne delovne izkušnje) oziroma največ tri mesece (če si iskalec prve zaposlitve) po 40 ur na teden. Za opravljeno delo dobiš tudi plačilo s strani zavoda, v višini treh evrov na uro, povrnjene dobiš tudi potne stroške.

UDM je odlična priložnost z vidika pridobivanja novih delovnih izkušenj, zaslužka, spoznavanja novih ljudi ter vzpostavljanja mreže poznanstev na trgu dela, mnogokrat pa se zgodi, da po opravljenem usposabljanju delodajalci udeleženca tudi redno zaposlijo.

In kako prideš do tovrstnega usposabljanja? Za začetek moraš biti dlje časa prijavljen kot brezposelna oseba na zavodu za zaposlovanje. Za vključitev v program te na podlagi tvoje izobrazbe in delovnih izkušenj predlaga tvoja osebna svetovalka, ki te pokliče, ti predstavi delodajalca ter delo, ki bi se opravljalo. V kolikor te program zanima, ti potem zavod izda napotnico; lahko, da dobiš že določen termin razgovora, lahko pa, da boš moral sam poslati prijavo potencialnemu delodajalcu. Če si na razgovoru uspešen in te izberejo za usposabljanje, moraš najprej opraviti še zdravniški pregled, nato pa z zavodom podpišeš pogodbo in praviloma naslednji dan že lahko pričneš z delom.

Te zanima še več? Vse o programu usposabljanja si lahko prebereš tudi TUKAJ (https://www.ess.gov.si/iskalci_zaposlitve/programi/usposabljanje_in_izobrazevanje/usposabljanje-na-delovnem-mestu-mladi ).

Pa srečno!

Piše Nuša Koritnik